tiistai 15. huhtikuuta 2014

Muistatko Kenian tytöt?


Muistatko vielä Kenian tytöt? Meeri Koutaniemen reportaasi jäi tuskin keneltäkään huomaamatta. Jäitkö miettimään mitä voisi tehdä tai miksi kukaan ei tee mitään? No, hyvät uutiset ovat, että kyllä voi tehdä jotain ja nyt tukirinkimme tekeekin, nimittäin Bezuneshin ystävät ry. on aloittamassa valistustoiminnan tukemisen myös Keniassa! Toki monet ihmisoikeusjärjestöt tekevät jo nyt tärkeää anti-FGM -työtä, samoin Keniassa, kuten muissakin afrikan maissa poliittisella tasolla säädetään lakeja FGM:n kitkemiseksi (Keniassa FGM on ollut laitonta vuodesta 2001). On upea asia, että tätä työtä tehdään. Silti niin kauan kun äidit (ja erityisesti isoäidit!) haluavat silvotuttaa tyttölapsensa, mikään laki ei estä heitä tekemästä sitä. Se mitä tarvitaan on asenteenmuutos näissä äideissä ja isoäideissä! Ja sen puoleen kyllä myös miehissä: monet miehet eivät halua leikkaamatonta naista vaimoksi, sillä väärinkäsitykset sellaisen olemuksesta ovat vahvat. Bezuneshin työn myötä olemme saaneet huomata, että tehokkain asennemuutos tapahtuu kulttuurista sisältä käsin, ihmiseltä ihmiselle. Nyt voin ilokseni kertoa: olen löytänyt Keniasta ihmisiä, jotka ovat valmiit käärimään hihansa aloittaakseen asennemuutostyöskentelyn omiensa parissa!


Elizabeth Nkere on rohkea nuori nainen, vasta 18-vuotias. Pienenä tyttönä hän karkasi kotikylästään juuri ennen ympärileikkausta, jota olisi seurannut vielä pakkonaittaminen vahnhalle ukolle. Hän on sittemmin asunut kaltaisilleen lapsille perustetussa turvakodissa ja voinut käydä kouluakin Meeri Koutaniemen tukemana. Nyt hän on siinä iässä, että ei voi enää asua turvakodissa (se on tarkoitettu alaikäisille) ja on erittäin motivoitunut aloittamaan työskentelyn kenialaisten tyttöjen auttamiseksi. Voit tutustua häneen Meeri Koutaniemen haastattelun kautta: www.apu.fi/artikkeli/leikelty-lapsuus
.
Elizabeth on myös hyvin motivoitunut aloittamaan työskentelyn mahdollisimman pian, sillä pian on kesä ja silpomissesonki alkamassa. Kysyin häneltä mikä hänen mielestään on paras tapa toimia ja mitä hän odottaa työltä ja hän vastasi:

Hi Henrica! I am very happy about your message and I really appreciate it. I am ready to do the work. I have attended many lectures about FGM so I know many ways to approaching people there in villages. First, I cannot work alone, but I will be working together with other people. We will be visiting village to village. There is some material we can use when teaching. We will teach using our language to make them understand that FGM is bad. For example I will tell them about one girl from my village who died in FGM. For travelling we need vehicle and we will take photos for you to see. Many villages have viginias made of wood that is used for teaching and we can use them. We will teach leaders of the village and also young girls, women and grandmothers will attended the meetings.

We want to work full time, and that means we will visit ten villages per month, then those interior villages we will visit twice. Villages are so far that we need to use a vehicle. We need to start this work this month and I know many villages to go and I am close to some government leaders like chiefs and church leaders.

We need 40,000 ksh (noin 330 euroa) in one month. That sum is for two people, but we are four. I will ask the other persons to contact you and tell more about themselves.

                         -Elizabeth


Olen todella iloinen, että Elizabeth on näin innokas ja omaa näin paljon kunnianhimoa. Jo se, että he menevät paikan päälle ja avaavat suunsa aiheesta on kova juttu! FGM on erityisesti masaiden (heimo, johon Elizabethkin kuuluu ja josta Meerin reportaasikin on)  keskuudessa niin itsestäänselvä asia, ettei sitä olla osattu kyseenalaistaakaan. Kuukausipalkkapyyntönsä 165€/kk/hlö on meidän mittapuussa varsin vaatimaton summa ja helppo toteuttaa! Asennemuutostyö on raskasta ja nuorille naishenkilöille haastavaa, siksi mielestäni on erittäin hyvä, että heitä on useampia. Etenkin kun heillä on into tavoittaa noin paljon kyliä. Joten kunhan saan "cv:t" noilta muiltakin henkilöiltä, niin mielestäni voimme pyrkiä siihen, että maksaisimme heille kaikille kk-palkkaa. Se tekisi silloin 660e/kk. Varsin realistiselta tuntuva summa edelleen.

...mutta... Tuomasmessun kolehtisumma ei ole vielä tullut tilille, eli aika pienissä rahoissa ollaan tällä hetkellä, ottaen huomioon, että ensi kuussa on Bezuneshin ja Tesfayen palkkapäivä. Toki odotan vielä Elizabethin ystävien yhteydenottoa ja myöskin heidän täytyy ensin saada pankkitili avattua, mutta parempi aloittaa varainkeruu ajoissa, että meillä on jotakin sitten kun sen aika on. Suurkiitos jokaiselle, joka pystyy avustamaan pienillä tai isommilla summilla! Ja tottakai kiitos ihan jokaiselle joka on hengessä mukana, vaikkei olisikaan mahdollisuutta tukea materiaalisesti! Tilitiedot löytyvät tämän sivun oikeasta yläreunasta.

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti