torstai 9. huhtikuuta 2015

Koulutytöt

Jos minun pitäisi valita vain yksi asia millä parantaa maailmaa, olisi se ehdottomasti tyttöjen koulunkäynti. Se, että kaikki tytöt saisivat kunnollisen peruskoulutuksen ratkaisisi monta muuta vakavaa ongelmaa kuin itsestään. Koulutetut naiset ovat erittäin vahva voimavara missä tahansa yhteisössä.

Hieno uutinen on, että kaikki Elizabethin pelastamat tytöt ovat nyt päässeet kouluun, kiitos sinulle osallistuneelle! Katso tätä kuvaa, miten pieniä nämä tytöt ovat!!! Ajattelepa millaiselta elämältä heidät on pelastettu! Miten pieni tuo vaaleanpunakenkäinen Faith Nairesia onkaan, voiko olla edes kymmentä (mikä on hänen ilmoitettu ikä)? Aivan käsittämätöntä, että tuollainen pikkuinen olisi voitu naittaa jollekin ukolle, jolla on jo vaimo ja tyttöä itseään vanhemmat lapset! Ei pysty ymmärtämään.


Kuvassa ovat siis takana Ann Kitamwuas 12v, Catherine Silantoi 14v, Agnes Teyiaa 11v, Winnie Naipande 12v ja Hellen Paanoi 11v. Edessä Faith Nairesia 10v, Christine Nayiano 10v ja Susan Mantaine 11v.

Pyysin pientä haastattelua joltakin tytöistä ja Ann Kitamwuas, kuvassa ensimmäinen vasemmalta halusi kertoa tarinansa:

Ann on 12-vuotias tyttö Sambulain kylästä. Hän sai onnekseen jo pienenä tietää mitä ympärileikkaus on, sillä hänellä on kolme isosiskoa, jotka tällä hetkellä ovat 20-, 23- ja 25-vuotiata. Heidät kaikki on leikattu ja naitettu jo kauan sitten. Ann sai kuulla ympärileikkauksen haitoista Elizabethilta sekä aikaisemmin myös koulussa ja kirkossa ja on puhunut asiasta ystäviensäkin kanssa. Ann oli myyty 50-vuotiaalle miehelle ja hänen oli määrä mennä naimisiin heti leikkauksen jälkeen. Hän pyysi Elizabethilta apua pakenemiseen ja Elizabeth auttoi hänet turvakotiin. Pakenemisen jälkeen hän ei ole ollut missään yhteydessä sukulaisiinsa. Ann on erittäin iloinen ja kiitollinen siitä, että olemme voineet auttaa häntä koulumaksuissa.


Tässä kuvassa on Veronica Soila Leikari, 14v. Hän on ensimmäinen Elizabethin pelastamista tytöistä, joka pakeni jo lähes vuosi sitten. Hänen tarina olikin jo blogissa, mutta laitan sen uudestaan: 

Veronica jäi orvoksi, sillä hänen isä oli kuollut jo aikaisemmin ja juuri ennen pakenemistaan hän menetti myös äitinsä. Äitinsä kuoleman jälkeen Veronica karkasi kodistaan koska hänen veljensä aikoivat ympärileikata hänet ja myydä vaimoksi vanhalle miehelle. Elizabethin tiimi löysi Veronican käydessään opettamassa Olekerin kylässä ja Elizabeth otti hänet omaan asuntoonsa asumaan Narokin kaupukiin. Veronica kävi äitinsä hautajaisissa yhdessä Elizabethin kanssa, jotteivät veljet voisi viedä häntä. Veronica käy nyt yläastekoulua Naningoi Girls Secondary School ja on erittäin kiitollinen siitä, että olemme voineet tukea häntä koulumaksuilla.

Paenneet tytöt asuvat Narokissa The Full Gospel Churches of Kenyan yläpitämässä Osotua Rescue Centerissä ja käyvät ala-astekoulua Naningoi Girls Primary School tai yläastekoulua Naningoi Girls Secondary School. 

Nyt järjestelen, että tytöt pääsevät jatkossa jonkin toisen järjestön siipien suojaan, jolloin me voimme ohjata varamme tehokkaammin varsinaisen valistustyön tukemiseen. Keniassa on paljon järjestöjä jotka tukevat paenneiden tyttöjen koulumaksuja, joten olen oikein toiveikas tämän asian suhteen. Ja tottakai voimme seurata heidän elämäänsä silti. Matkallani Keniaan tapaan heidät henkilökohtaisesti myös ja voimme saada tarkemmat tarinat heidän elämistään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti