maanantai 11. toukokuuta 2015

Tiimiläiset Erusiassa sekä tulevia tapahtumia

Keniassa sadekausi on tehnyt Elizabethin tiimin liikkumisen hankalaksi ja jopa vaaralliseksi. Tiimimme on myös kärsinyt malariasta ja lavantaudista. Nyt onneksi kaikki on terveitä ja kaikki ovat päässeet turvallisesti takaisin opetusmatkalta. Tiimi vieraili Erusian kylässä ilman Elizabethia, joka oli vielä toipumassa sairaalassa. Erusian kylän pastori oli kutsunut Elizabethin tiimin puhumaan.


Tässä kuvassa puhuu tiimin isoäiti, Ann Kitamwuas. Hän opettaa ympärileikkauksen vaaroista. Monissa yhteisöissä juuri isoäidit ovat ne, jotka pitävät kiinni tyttöjen silpomisen traditiosta. On tapauksia, jossa tytön vanhemmat ovat päättäneet, ettei tyttöä silvota, mutta sitten vanhempien ollessa esimerkiksi työmatkalla, isoäidit käyvät silvotuttamassa tytön. Isoäidit eivät ole pahoja, päin vastoin, he haluavat työille vain parasta. He uskovat silpomisen olevan hyvä ja terveellinen juttu, ja että ilman silpomista tytön elämästä tulee vaikeaa ja vaarallista. Tällaisille vanhoille ihmisille voi "nuorten kotkotukset" silpomisen tarpeettomuudesta kaikua kuuroille korville, mutta kun asiasta puhuukin toinen mummo, on opetuksella paljon painavampi arvo. Isoäitejä kunnioitetaan. Kiitos Ann!


Tässä on tiimiläinen Nasipae Rachael. Hän opettaa lapsiavioliittojen vaarallisuudesta. On aika tavallista, että tyttö katsotaan naimakelpoiseksi ensimmäisten kuukautisten jälkeen. Monilla kuukautiset alkavat hyvinkin aikaisin ja pahimmissa tapauksissa tyttö saattaa joutua naimisiin  jo kymmenenvuotiaana. Sen lisäksi, että tämä on yhteisön hyväksymää ja järjestämää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, on tämä hengenvaarallista myös siksi, että tytön keho ei ole vielä valmis synnyttämään (tytön psyykeestä puhumattakaan!). Tytön lantio on liian kapea avautuakseen kunnolla, eikä asiaa helpota yhtään typistetty ja kiinni ommeltu vagina. On erittäin yleistä, että tytöt saavat vakavia vaurioita tai jopa kuolevat synnytyksessä tai epäonnistuneessa synnytyksestä toipumisessa. Tämä kaikki vain siksi, että uskotaan kuukautisten tekevän tytöstä valmiin vaimon ja äidin! 

Vielä toinen puoli asiaa on, että tytön jouduttua naimisiin hänestä ei tule pelkkä seksiorja vaan myös kotiorja. Nämä tytöt eivät voi jatkaa koulua ja heistä tulee osa kouluttamattomien naisten ryhmää, eli yhteisön alinta pohjasakkaa. Nasipae opettaa myös kuinka tärkeää on, että tytöt voivat käydä koulunsa loppuun ja opiskella jonkun kunnollisen ammatin. Että naimisiin ehtii vielä senkin jälkeen ja silloin on jopa paremmatkin mahdollisuudet huolehtia perheestä ja elannosta. 


Vakavia kuulijoita Erusian kirkossa. Rankoista asioista kuuleminen ja niiden pohtiminen ei ole helppoa. Sydäntäni särkee kuinka pelokkaita takarivin tyttöjen katseet ovat. Ehkä he muistavat omakohtaisesti silpomisen kauhun hetkiä tai ehkä he tajuavat, kuinka suuressa vaarassa he elävät.


Tässä vielä tiimiläisemme Monica Silole vierellään Erusian kirkon pastori. Monican puheenvuoro koskee sukupuolitauteja kuten HIV ja AIDS sekä intiimihygieniaa. Kirja, jota hän pitää kädessään on Elizabethin hankkima kirja, joka käsittelee kaikkia tiimin käyttämiä opetusaiheita. Saamme pian tietää lisää tästä kirjasta ja sen sisällöstä.

Voisi aiheellisesti kysyä, miksei kirkon omat työntekijät opettaisi itse ympärileikkauksen vaaroista ja muista aiheista sen sijaan, että pyytävät ulkopuoliset opettajat? Ympärileikkaukseen ja lisääntymisasioihin liittyvät aiheet on todella, todella vahva tabu. Pappi ei yksinkertaisesti voi puhua sellaisista jutuista. Harvemmin meilläkään päin papit puuttuvat heteroihmisten seksielämään (eikä mielestäni tarvitsisi puuttua homojenkaan elämään). Lisäksi on yleistä, että miehillä ei ole mitään käsitystä naisten sukupuoliasioista tai siitä mitä ympärileikkaus tyttöjen kohdalla oikeasti merkitsee. Tästäkään syystä papit eivät osaa tai uskalla avata suutaan aiheesta.Erusian kylän kuulijat olivat lopulta todella iloisia tiimimme opetuksesta. On upea nähdä, että näin paljon miehiä ja poikiakin on ollut kuuntelemassa. Kuulijat päättivät ottaa puheista opiksi ja lisäksi viedä tätä uutta sanomaa ja tietoa eteenpäin sukulaisilleen ja tuttavilleen. Varmuudella emme voi tietää, loppuuko traditio Erusiassa tämän kertaluontoisen opetuksen perusteella, mutta ainakin aihe on esillä ja ihmiset joutuvat miettimään asioita. Se on todella tärkeä askel muutosta kohti. Keskustelu aiheesta joka tapauksessa jatkuu Erusiassa ja lähikylissäkin kun ihmiset kertovat asiasta eteenpäin. 

***
Muita ajankohtaisia juttuja: 

Oma matkani Elizabethia ja Bezuneshia tapaamaan lähestyy. Teen aiheesta kokonaan oman postauksen pian. Meillä oli myös yhdistyksen vuosikokous, ja paikalle tuli ilahduttavan paljon väkeä! Saimme toimintaamme eteenpäin tosi hyvällä tavalla! Tästäkin lisää kun saamme pöytäkirjan valmiiksi.

Elizabethin tiimi on perustamassa uutta turvakotia, sillä alueen kaikki turvakodit ovat tosi täysiä. Olen tosi iloinen, että heillä riittää tarmoa työskennellä tämän asian kanssa! Tästäkin hankkeesta oma postauksensa lähiaikoina!

Ennen matkaani pidän läksiäiskonsertin, jossa soitan samaa kontrabassosoolo-ohjelmistoa kuin Addis Abebassa ja Nairobissa tulen soittamaan. Konsertti on Yrjönkatu 18:ssa G18-nimisessä konserttipaikassa keskiviikkona 20.5. klo 18. Tarkempaa tietoa tulossa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti