keskiviikko 26. elokuuta 2015

Runaway Girl. Pienet tytöt pakenevat ympärileikkausta

Keniassa pienten tyttöjen pakeneminen on jo niin yleistynyt ilmiö, että sille on jo oma käsitteensäkin, "runaway girl". Nämä tytöt pakenevat kodeistaan ympärileikkausta ja pakkoavioliittoa, pienimmät jopa kuusivuotiaina! Enimmäkseen tytöt pakenevat aivan yksin eivätkä ole itse edes tietoisia mistään runaway girl-trendistä. Toiset tytöt ottavat mallia paenneilta sukulaisilta tai ovat saaneet kuulla esimerkiksi Elizabethin tarinan. Joissain harvinaisissa tapauksissa tyttöjen äidit tai isosiskot auttavat pakenemaan. Rumaway Girleille on olemassa turvakoteja, mutta pakenemisen yleistymisen takia ne ovat jatkuvasti aivan ylitäynnä. Elizabethin luokse löytäneet kymmenen tyttöä asuvat Elizabethin sekä Elizabethin kotikylän, Wafoon pastorin pikkuruisissa kodeissa. Elizabeth on kuitenkin lähettänyt tytöt sisäoppilaitoskouluun, joten aina kouluaikaan he asuvat koululla. Lisää tytöistä aikaisemmassa postauksessani.

Haastattelin Elizabethin tyttöjä ja tässä tarniansa:


Agness Teyiaa, 10 vuotta

Agness kertoo, että hänen kotikylänsä Irkurmanin asukkaat ovat todella oppimattomia. Kyläläiset olisivat halunneet silpoa ja naittaa hänet jo kahdeksanvuotiaana. Hän oli saanut koulussa kuulla World Visionin työntekijöiltä kuinka vaarallista ympärileikkaus on ja häntä pelotti miten hänen tulee käymään. Onnekseen Elizabethin tiimi vieraili hänen koulussaan ja hän sai kuulla Elizabethin esimerkin kautta, että vaihtoehtoja on! Elizabeth oli kertonut koululaisille, että "Katsokaa minua, olen parikymppinen vapaa ja työtä tekevä nainen! Ei ole pakko mennä silvottavaksi ja avioliittoon lapsena. Pysykää sen sijaan koulussa ja opiskelkaa ahkerasti. Se avaa teille tulevaisuuden!".

Agnessin vanhemmat eivät kuitenkaan suostuneet pitämään Agnessia koulussa vaan suunnittelivat ympärileikkausta. Silloin Agnes päätti lähteä. Pieni kahdeksanvuotias tyttö harhaili yksin monta päivää ja käveli lähes 70 kilometriä. Hän oli päättänyt löytää Elizabethin luokse. Kun hän näki ihmisiä, hän kertoi olevansa Elizabethin siskontyttö ja pyysi ihmisiä auttamaan löytämään Elizabethin.

Agness on todella kiitollinen siitä, että olemme pystyneet tukemaan hänen koulunkäyntiään ja toivoo, että saisi käydä koulun kokonaan loppuun saakka. Hän haluaa lentäjäksi ja hänen mielestään oikea ikä perheen perustamiseen on 25-vuotiaana.

Catherine Silantoi, 13 vuotta

Elizabeth oli vierailemassa siskonsa luona Iidamatin kylässä kun tapasi naapurissa asuvan Catherinen. Elizabeth sai kuulla kuinka Catherinea kohdeltiin väkivaltaisesti kotona ja pakotettiin tekemään töitä eikä saanut käydä koulua. Koska Catherine oli aivan epätoivoinen ja halusi vain päästä pois, hyväsydäminen Elizabeth päätti auttaa. Hän otti tytön mukaansa ja vei samaan kouluun kuin muutkin paenneet tytöt.

Catherine ei ole pakenemisensa jälkeen ollut missään yhteydessä perheeseensä. Hän ei kaipaa muita sukulaisiaan, mutta viidestä pikkusiskostaan hän on hyvin huolissaan. Hän haluaisi auttaa heidät myös pakenemaan ja kouluun.

Susan Maintaine, 10 vuotta
Ympärileikkauksen näkeminen on traumatisoivaa kenelle tahansa. Susan kertoo, että näki isosiskojensa silpomisen ja järkyttyi suunniltaan. Kukaan ei pystynyt lohduttamaan häntä tai edes antamaan hyvää selitystä tapahtumalle. Hän ymmärsi vain sen, että toimenpide on ehdottoman pakollinen myös hänen itsensä kohdalla. Susan kuitenkin asui Elizabethin naapurikylässä, Sakutiekissa. Hän oli saanut kuulla, että Elizabethin kylässä, Wafoossa on pastori, joka auttaa tyttöjä välttämään silpomisen. Yöllä hän karkasi ja koputti pastorin ovelle. Pastori otti hänet suojaan ja vei aamulla Elizabethin luo.

Nyt hän käy koulua yhdessä muiden paenneiden tyttöjen kanssa. Isona hän haluaa eläinlääkäriksi, koska on nähnyt kuinka huonosti eläimiäkin kohdellaan.

Everyline Naipanoi, 14 vuotta

"Minusta tulee isona asianajaja. Tulen puolustamaan tyttöjen ja naisten oikeuksia, koska haluan muuttaa heimojemme huonoja tapoja. Haluan itse valita elämäni, milloin ja kenen kanssa perustan perheen."

Kun Everylinen oli ihan pieni tyttö hänen äitinsä kuoli. Hänen isoveljensä hoitovat häntä "sinnepäin", miten nyt pikkupojat voivat vauvaa hoitaa. Kun Everylinen kuukautiset alkoivat 12-vuotiaana isoveljet päättivät tavan mukaisesti myydä hänet vaimoksi. Sitä ennen hänet piti tietenkin silpoa. Everyline päätti paeta ja asui erään papin luona puolitoista vuotta. Pappi tunsi Elizabethin ja tiesi hänen työstään ja tytöistään ja toi Everylinen Elizabethin huostaan.


Ann Kitamwuas, 13 vuotta

Kun Elizabethin tiimi kävi Ann Kitamwuaksen kyläkoulussa Eloongabobokissa opettamassa, opettaja kertoi, yhden tytön olleen pitkään poissa koulusta ja epäili, että tyttöä ollaan silvotuttamassa. Opettaja löysi Annin ja kertoi hänelle Elizabethin opetuksesta ja esimerkistä. Seuraavana yönä Ann pakeni ja käveli kaksi päivää yksin Wafoon kylään Elizabethin luokse.

"Minä haluan taistella tyttöjen oikeuksien puolesta, ja siksi haluan isona olla asianajaja! Olen niin kiitollinen siitä, että olen voinut tukirinkinne avustuksella jatkaa koulunkäyntiä ja rukoilen Jumalaa, että minulla olisi mahdollisuus käydä koulu loppuun saakka".Caroline Nashipae, 13 vuotta

Carolinen äiti oli itsekin joutunut pienenä tyttönä silvottavaksi ja pakkonaitetuksi vanhalle miehelle. Hän sai Carolinen ollessaan hyvin nuori ja halusi säästää Carolinen samalta karmealta kohtalolta. Carolinen isä oli jo vanha mies ja kuoli pian. Isän veljet ottivat nuoren äidin ja tyttären vastuullensa. He päättivät myydä ja silpoa tytön äidin vastusteluista huolimatta. Mutta naisilla ei ole sananvaltaan, etenkään nuorilla.

Kun silpomista valmisteltiin Carolinen äiti kävi viimeisenä toivonaan pyytämässä apua kirkon pastorilta. Pastori tiesi kertoa Elizabethista ja niin Carolinen äiti auttoi tyttöä pakenemaan yöllä. Aamulla kun veljet tulivat hakemaan tyttöä silvottavaksi eivätkä löytäneet häntä, Carolinen äiti teeskenteli etsivänsä tyttöä. Hänet olisi pahoinpidelty jos olisi selvinnyt, että hän auttoi tyttöä pakenemaan.

Caroline on tavannut äitinsä vain kerran pakenemisen jälkeen. Hän oli silloin vakavasti sairaana Elizabethin kodissa, ja kaipasi äitiään valtavasti. Silloin Elizabeth auttoi äitiä tulemaan salaa lohduttamaan tytärtään.

"Jos minulle avautuu mahdollisuus käydä koulu loppuun, aion sen jälkeen mennä töihin jotta äitini voi pelastaa myös pikkusiskoni! Unelma-ammattini on olla toimittaja ja kertoa koko maailmalle mistä täällä on kysymys"


Faith Nairesia, 8 vuotta

Pieni Faith on ujo ja piiloutuu Elizabethin jalkojen taakse kun haastattelen häntä. Hän aivan pikkuinen lapsi, ehkä todellisuudessa on vain kuusivuotias. Hän kuiskuttaa Elizabethille, että hän kertoisi tarinansa.

Elizabeth kertoo, että Faithin kyläläiset Mosirossa uskovat, että tyttöjen kouluttaminen aiheuttaa vain ongelmia. Faith meni siitä huolimatta kouluun, mutta isänsä halusi silvotuttaa ja myydä hänet (pikkutyttö!!!). Faith puhui koulukaverinsa kanssa ja kaveri kertoi opettajalle. Opettaja tiesi Elizabethin työstä ja hän otti Faithin asumaan luokseen. Koulun opettajat pitivät yhdessä huolta, ettei Faithin perhe pystynyt sieppaamaan häntä takaisin siihen asti, että Elizabeth pääsi hakemaan tytön kauas pois Mosirosta.

"Aikaisemmin Faithin piti vahtia lehmiä ja tehdä kotitöitä. Nyt hän lukee ja opiskelee ahkerasti ja saa myös leikkiä", Elizabeth kertoo. Kysyn Faithiltä mikä hänen lempparileikkinsä on. Hänen silmät alkavat loistaa ja hän kuiskuttaa jotain Elizabethille. Elizabeth kertoo: "Piilosta" :)


Elizabeth Soipare, 12 vuotta

Elizabeth Soipare on määrätietoinen ja korkealle tähtäävä nuori tyttö. Hän katsoo suoraan silmiini ja sanoo, että hän aikoo opiskella niin ahkerasti, että hänestä tulee isona lääkäri ja kirurgi voidakseen auttaa kaltoin kohdeltuja tyttöjä ja naisia. Hän on tietoinen siitä, kuinka isosta ongelmasta on kyse. Elizabeth S asui aikaisemmin pienessä Enoosetian kylässä. Kuten usein tyttöjen ja naisten kohdalla, hänetkin pakotettiin raskaisiin kotitöihin hakkaamalla. Hän ei olisi halunnut tehdä niin paljon kotitöitä, koska olisi mielummin mennyt kouluun tai edes lukenut oppikirjoja ja tehnyt läksyjä. Hänen perheensä mielestä tyttöjen paikka ei ole koulussa vaan kotiorjatöissä. Kaksitoistavuotias tyttö...!

Eräänä päivänä Elizabeth kuitenkin sattui olemaan koulussa kun kaimansa valistustiimi tuli opettamaan ympärileikkauksen ja lapsiavioliiton vaarallisuudesta. Siihen asti hän oli ajatellut, että ympärileikkaus ja varhainen avioituminen olisivat hyviä juttuja. Kun hän ymmärsi mistä oikeasti on kyse hän tajusi, että hänen elämänsä tulisi olemaan pelkkää kidutusta jos hän seuraisi vanhaa traditiota. Hän päätti paeta seuraten Elizabethin rohkaisevaa esimerkkiä. Hän vaelsi pitkin savannia monta päivää kunnes saapui Wafoon kylään Elizabethin kotiin ja kertoi tilanteensa. Lämminsydäminen Elizabet avasi ovensa ja otti tytön suojiinsa.

***

Tytöt käyvät Naningoi Boarding Schoolia, jonka maksu on 45 euroa/kvartaali (3kk). Heillä ei ole Keniassa ketään, joka auttaisi heitä koulumaksuissa. Mutta meille 45 euroa ei ole suuri raha ja sijoittaminen näihin tyttöihin tulee maksamaan itsensä takaisin niin runsaasti, ettemme ehkä tajuakaan. Nämä tytöt ovat tulevaisuuden toivo. He ovat näyttäneet rohkeutensa ja sinnikkyytensä jo näin pieninä. Kun annamme heille mahdollisuuden kouluttautua, he tulevat muuttamaan yhteiskuntiaan! Ja muutos on kaikkein paras ja tehokkain kun motivaatio tulee yhteiskunnan omista jäsenistä ja kasvateista. Jos sinua kiinnostaa tukea koulunkäyntiä tai ottaa kummitytöksi joku näistä, niin laitathan viestiä: henrica.fagerlund@gmail.com

Lisäinfoa maksudetaljeista myös jäsenilmoittautumislomakkeen yhteydessä.

"Halatkaa vaikka Elizabethia niin saadaan kiva kuva". Ei tarvinnut kahdesti pyytää :)

Katsotaan saisinko tyttöjen lauluvideon tähän tarttumaan. Jos ei avaudu niin löytyy myös täältä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti