keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Bezuneshin ystävät Caisa-talossa vierailullaValokuvassa Bezuneshin ystävien Anni (1. vas) ja Henrica (4. vas) sekä Naisten illan osallistujia.

Hei näin vierailevan kirjoittajan tuolilta!

Henrica välitti viimeksi terveisiä Elizabethilta Enaramatishorekin kylästä. Itse olen täällä blogissa kertomassa hieman lähempänä sijaitsevasta vierailukohteesta, nimittäin Bezuneshin ystävien vierailusta Caisa-talon Naisten illassa. Tapasin Naisten illan järjestäjät, Mary Njugunan ja Fatima Usmanin, Afaes ry:n seminaarissa. Nämä upeat Afaes-aktiivit kutsuivat meidät kertomaan Bezuneshin ja Elizabethin työstä monikulttuuriseen Naisten iltaan.

Afaes ry on Helsingin alueen afrikansuomalaisten yhdistys, ja olimmekin todella iloisia, että saimme mahdollisuuden tutustua järjestöön. Bezuneshin ystävien toiminta on todella pienimuotoista ja pyörii suureksi osaksi Henrican sekä parin muun vapaaehtoisen varassa. Jos teillä on siis tuttuja esimerkiksi muissa anti-fgm-työtä tekevissä järjestöissä, vinkatkaa ihmeessä. Tutustumme aina mielellämme muihin alalla toimiviin!

Helmikuun lopun Naisten Illassa henki oli lämmin ja meidät otettiin lämpimästi vastaan. Reilun kahden tunnin aikana ehdimme kertoa, miten Henrica päätti perustaa Bezuneshin ystävät ry:n ja näyttää kuvia Bezuneshin ja Elizabethin työstä. Erityisesti keskustelua herätti Bezuneshin ja Elizabethin tapa työskennellä.

Kuulijamme innostuivat kuullessaan, että Bezunesh tekee valistustyötä yhdessä miehensä Tasfeyn kanssa, ja että he molemmat puhuvat rohkeasti siitä, miten haitallinen ympärileikkaus on ollut niin Bezuneshin terveydelle kuin heidän avioelämälleenkin. Olen täsmälleen samaa mieltä Naisten illan osallistujien kanssa siitä, että ympärileikkausten lopettamisen ja naisten hyvän seksuaaliterveyden muutenkin pitäisi olla myös miesten sydämenasia. Olemme niin iloisia, että Bezuneshilla on erinomainen tukija ja kumppani kuten Tasfey. Tasfeyn puhe tavoittaa myös miehet, jotka eivät välttämättä kuuntelisi naista tai jotka luulevat ympärileikkausten olevan vain "jokin naisten juttu joka ei kuulu meille." Kuulijat kiittelivät myös sitä, että Elizabethin tiimiin kuuluu Keniassa isoäiti (Ann), jonka puhe tavoittaa isoäidit. Isoäidithän ovat usein yhteisöissään tärkeitä auktoriteetteja ja perinteiden ylläpitäjiä. Jos nämä isoäidit saadaan ymmärtämään fgm-perinteen haitallisuus (niin kuin Elizabethin tiimi on monesti saanut), koko kylä voi ottaa valtavan harppauksen eteenpäin.

Saimme myös ylpeänä näyttää viime vuoden lukuja: vuonna 2014 Bezunesh ja Elizabeth tiimeineen opettivat yli 2500 kuulijaa ja vierailivat yli 18 kylässä! Aikamoinen saavutus näin pikkuruiselta järjestöltä. Kiitos vielä kerran teille jokaiselle, jotka mahdollistatte Bezun ja Elizabethin työn.

Jos haluatte nähdä esityksen, jonka pidimme Naisten illassa, sen voi katsastaa täältä tai tuosta alta.

Kuulemiisin!

T. Anni


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti