maanantai 2. joulukuuta 2019

Matkakertomus: Etiopia 5.-12.11.2019

Ryhmä Bezuneshin ystävien aktiivijäseniä matkusti loka-marraskuun vaihteessa Keniaan ja Etiopiaan vuosittailelle hankematkalle ja tervehtimään Keniassa silpomista paenneita tyttöjä auttavaa Susan Kaseroa sekä silpomisen vastaista valistustyötä tekevää Bezuneshia Etiopiaan.

Matkan toinen osa suuntautui Etiopiaan 5.-12.11.2019.

Etiopiassa silpomisen vastaista opetustyötä tekee Bezunezh Lombedo yhdessä aviomiehensä
Teshfayn kanssa. Bezuneshin ystävät mahdollistavat opetustyön maksamalla molemmille palkkaa. Näin pariskunta pystyy tekemään tätä työtä päätoimisena työnään.

Bezunesh kiertää valistamassa lähiseudulla keskeisille henkilöille, jotka ovat avainasemassa
poistamassa yhteisöissään silpomisen perinnettä.

Vuonna 2018 Bezuneshille ostettiin lahjoitusvaroin moottoripyörä, joka on helpottanut työtä suuresti. Moottoripyörä on ahkerassa käytössä, ja pariskunta on pystynyt laajentamaan aluettaan, jossa he käyvät pitämässä opetustilaisuuksia. Useat paikat sijaitsevat huonojen teiden päässä, joten moottoripyörä mahdollistaa myös näille alueille pääsyn.

Vuoden 2019 matkalla Bezuneshille lahjoitettiin työtä varten uusi puhelin sekä tietokone.
Valitettavasti tietokone rikkoutui kuljetuksen aikana, joten tästä ei ollut heille hyötyä.


Valistustilaisuudessa Bezunesh näyttää opetuksensa tukena vuonna 1986 valmistuneen filmin ympärileikkauksesta, joka on erittäin vaikuttava väline tietoisuuden lisäämisessä. Projektori on saatu lahjoituksena ja oli jo käytetty, eikä se toimi enää kunnolla. Seuraavaksi olisi erittäin tärkeä saada
mahdollisimman pian pariskunnalle uusi projektori tai vastaava, jotta he voivat edelleen näyttää videota tilaisuuksissaan. Video on erittäin keskeisessä osassa valistustyötä. Vaikka video on vanha, näyttää se karuimmalla tavalla ympärileikkauksen. Tämä yksinkertaisesti lisää kuulijoiden ymmärrystä siitä, mitä ympärileikkaus todellisuudessa on. Etiopiassa ympärileikkaukseen liittyvät asiat ovat edelleen vahva tabu, eivätkä ihmiset useinkaan ymmärrä mistä on kyse. Videolla näytetään
ympärileikkauksen todellisuus ja yhdessä Bezuneshin opetuksen kanssa, ovat monen paikallisen ajatukset kääntyneet ympärileikkausta vastaan.



Tilaisuuksissa on kuulijoita noin 50-100 henkilöä. Bezunezh pohjaa opetustaan niin omiin
kokemuksiinsa, tietoon ja Raamattuun. Bezunesh kiertää myös mm. oppilaitoksissa.
Seuraamassamme tilaisuudessa osa kuulijoista teki muistiinpanoja.


Yhteisen luennon jälkeen Bezuneshillä on tapana jakaa osallistujat erilaisiin ryhmiin; naimattomat
nuoret, naimisissa olevat ja varttuneemmat. Nämä pienryhmät mahdollistavat keskustelun oman vertaisryhmän kesken. On erittäin tärkeää, että osallistujat pääsevät purkamaan ajatuksiaan luennon ja videon jälkeen. Pienryhmäkeskustelun jälkeen ryhmien tuotokset käydään vielä läpi yhteisesti, jolloin osallistujat pääsevät kertomaan, miten heidän ajatuksensa ovat muuttuneet ympärileikkauksesta.


6.11.2019 järjestettyyn tilaisuuteen osallistuneiden mielipiteet muuttuivat positiiviseen suuntaan, eli osallistujat haluavat lopettaa ympärileikkauksen. Ympärileikkauksen perinne istuu kuitenkin vahvassa, joten Bezunesh saattaa kiertää samoissa paikoissa useamman kerran seuraamassa työnsä vaikuttavuutta.


Tilaisuuksien kustannuksia ovat matkakulut, joskus yöpymiskulut sekä tarjottavat osallistujille.
Osa kuulijoista tulee kävellen pitkän matkan päästä, joten on todella tärkeää tarjota osallistujille esimerkiksi leipää ja juomista. Nämä kustannukset Bezunesh kattaa palkastaan. Bezuneshin toiveena on kouluttautua lisää. Hän on koulutukseltaan teologi, ja hän toivoo tekevänsä myöhemmässä vaiheessa maisteriopinnot.

Lue toisesta postauksesta matkan Kenian-osuuden kuulumiset.

--------

Bezuneshin ystävät ry:n toiminta perustuu ihminen ihmiselle -periaatteeseen. Toiminta on
täysin lahjoittajien varassa ja mahdollistaa paikallisten toimijoiden ruohonjuuritason työn.
Paikalliset toimijat kiertävät valistamassa tyttöjen silpomista vastaan sekä mahdollistavat perheitään
paenneiden tyttöjen koulutuksen ja turvallisen elinympäristön.

Lahjoitetut varat on käytetty lyhentämättöminä suoraan yhdistyksen säännöissä mainittuihin
kohteisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti