maanantai 2. joulukuuta 2019

Matkakertomus: Kenia 29.10.-5.11.2019


Ryhmä Bezuneshin ystävien aktiivijäseniä matkusti loka-marraskuun vaihteessa Keniaan ja Etiopiaan vuosittailelle hankematkalle ja tervehtimään Keniassa silpomista paenneita tyttöjä auttavaa Susan Kaseroa sekä silpomisen vastaista valistustyötä tekevää Bezuneshia Etiopiaan.

Matkan ensimmäinen osa suuntautui Keniaan 29.10.-5.11.2019.

Susan Kaseron luona Kenian Narokissa asuu 19 perheitään paennutta tyttöä. Tyttöjä uhkasi perheidensä luona silpominen tai avioliitto nuorena. Tämä olisi tarkoittanut esimerkiksi
koulunkäynnin lopettamista. Tytöt ovat tällä hetkellä iältään 10-17-vuotiaita ja käyvät sekä
primary- että secondary-koulua. Keniassa koulut ovat sisäoppilaitoksia, ja Kenian koulutusjärjestelmään kuuluu pitkiä lomia, jolloin tytöt asuvat Susanin ylläpitämässä turvakodissa.
Bezuneshin ystävät mahdollistavat tyttöjen koulumaksut sekä loma-ajan kustannukset.


Koulujen loma-ajat vaihtelevat hieman, mutta talviloma on noin kaksi kuukautta alkaen lokakuun puolesta välistä. Koulun loma-ajat ovat pitkät, joten Susan on palkannut tytöille kaksi loma-ajan opettajaa. Opettajille on hankittu liitutaulu ja opetusta on noin klo 8-14 päivittäin. Edellisenä vuonna oppiaineita olivat mm. elämäntaidot, mutta nyt 2019 lomalla aineita ovat mm. uskonto ja yhteiskuntaoppi. Tyttöjen englannin kielen taito ja opiskeluvalmiudet ovat kohentuneet, joten tänä vuonna he voivat paneutua eri tavalla opiskeluun. Opettajat ovat samat kuin viime vuonna. Kaikkien tyttöjen loppukokeiden tulokset ovat parantuneet verrattuna edelliseen vuoteen. Tytöt kokevat,
että loma-ajan opetus on tarpeellista ja mukavaa.


Tytöt asuvat Susanin luona loma-ajallaan ja ollessaan sisäoppilaitoksessa Susan hoitaa erilaisia käytännön asioita. Lisäksi Susanin sisko Naomi toimii aktiivisesti yhdistyksessä ja siskonsa tukena. Tyttöjen arjesta huolehtii myös 24-vuotias Malaso, jolle Susan maksaa palkkaa. Hän on koulutukseltaan pienten lasten opettaja ja toimii osaltaan esimerkkinä tytöille; päättäväisyydellä ja kovalla työllä myös tytöt voivat saada koulutuksen ja edetä elämässään. Susan on hankkinut talolle lampaan ja kanoja sekä kasvimaan. Pihapiirissä on nyt myös vesijohto, ja juokseva vesi nostaakin
huomattavasti elintasoa. Eläimistä, kasvimaasta ja talon turvallisuudesta huolehtii palkattu vartija,
Josef, joka asuu samassa pihapiirissä. Osa tytöistä elää edelleen vaarassa paettuaan perheitään, joten
talolla on jatkuvasti vartija.



Vuoden 2018 matkalla tytöille esiteltiin kestositeitä ja niitä tehtiin yhdessä työpajoissa. Tytöt ovat käyttäneet aktiivisesti siteitä, ja ovat myös levittäneet niistä tietoa. Osallistuimme vierailuun Erupatan kylään 1.11.2019, jossa tytöt pitivät kylän tytöille esitelmää siteiden käytöstä. Tämä on merkittävää työtä, joka voimaannuttaa tyttöjä ja antaa heille mahdollisuuden toimia esimerkkeinä. Yksi tytöistä, Caroline, on tehnyt koulussa laajan kirjallisen lopputyön kestositeistä. 


Myös tämän vuoden matkalla ompelutaitoja kehitettiin yhdessä tekemällä seinävaate. Tytöt harjoittelivat mm. napinompelua. Myös kutominen oli tytöille mieluisaa, joten seuraavaksi tytöille voisi lahjoittaa puikkoja. Tämä mahdollistaisi esimerkiksi pipojen tekemistä ja ehkä myymistä.


Susan toivoo, että tytöille voidaan ostaa ompelukone, jotta he voivat jatkaa siteiden tekemistä. Ompelukone mahdollistaisi myös siteiden tuotannon ja mahdollisen myymisen. Yksi tavoite onkin opettaa tytöille myös yrittäjyydestä tai muusta elinkeinon harjoittamisesta.

Vierailumme aikana Irene veti tytöille tarinateatteria pienryhmissä. Tarinateatterissa tytöt saivat heittäytyä draaman avulla itse tuottamiinsa tarinoihin. Tarinateatteri oli onnistunut etenkin vanhempien tyttöjen keskuudessa.

Lisäksi Erupatan kylässä kerrottiin kyläyhteisölle ympärileikkauksen vaaroista. Tilaisuuteen osallistui niin tyttöjä, naisia kuin miehiäkin. Myös varttuneemmille naisille kerrottiin kuukautissiteistä, jotta nuoret tytöt voivat mahdollisesti myöhemmin käyttää kuukautissiteitä ilman, että sitä paheksutaan. Susan kiertääkin jonkin verran eri kylissä kertomassa ympärileikkauksen vaaroista ja haitoista, mutta silti 19 tytön turvatalon ylläpitäminen on hänen päätehtävänsä.


Pitkän tähtäimen tavoitteena Susanilla on Bezuneshin ystävien avulla päästä omavaraiseksi ja mahdollisesti laajentaa toimintaansa. Yksi keino olisi ostaa yhdistyksen tukemana maata, jota he voisivat muun muassa viljellä. Tälle maapalstalle voisi myös mahdollisesti rakentaa turvatalon tai koulun, kun paikallisella Kenian yhdistyksellä olisi siihen varaa.


Lue toisesta postauksesta matkan Etiopian-osuuden kuulumiset.

--------

Bezuneshin ystävät ry:n toiminta perustuu ihminen ihmiselle -periaatteeseen. Toiminta on
täysin lahjoittajien varassa ja mahdollistaa paikallisten toimijoiden ruohonjuuritason työn.
Paikalliset toimijat kiertävät valistamassa tyttöjen silpomista vastaan sekä mahdollistavat perheitään
paenneiden tyttöjen koulutuksen ja turvallisen elinympäristön.

Lahjoitetut varat on käytetty lyhentämättöminä suoraan yhdistyksen säännöissä mainittuihin
kohteisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti