maanantai 6. kesäkuuta 2016

Maasainaisten kanssa keskusteluja seksistä, parisuhteesta ja lapsista

Tunnelmia maasaikylän yöstä. Istumme Wafoon kylässä, Elizabethin pienen kolmihuoneisen lautahökkelikodin keittiössä. Täällä hän majoittaa 18 paennutta tyttöä kun sisäoppilaitos on kiinni. Ulkona pimenee, Elizabeth sytyttää öljylampun. Sähköjä ei ole. Keskellä lattiaa on tulipesä jossa keitetään vettä, tehdään ruokaa ja lämmitetään huonetta. Istumme tulen ympärillä Elizabetin ja tiimiläisten Monican ja Nashipaen kanssa sekä muiden uteliaiden naapurinaisten kanssa. Mielettömän tunnelmallista! Elizabeth on raskaana, joten puhe siirtyy naisten juttuihin.

-Menettekö naimisiin Johnnyn kanssa kun olet raskaana? Kysyn Elizabethilta.

-Henrica, jos maasainainen menee maasaimiehen kanssa naimisiin, hänestä tulee miehen omaisuutta. En voi tehdä niin, koska sen jälkeen en pystyisi tekemään asioita kuten itse haluan.

-No aiotteko kuitenkin muuttaa yhteen nyt kun saatte lapsen?

Elizabethia naurattaa kovasti.

-Ei tosiaankaan aiota! Maasaimiehet ja naiset eivät asu yhdessä!

Elizabeth repeilee vielä enemmän kun ihmettelen eikö maasaimiehiä kiinnosta yhtään huolehtia omista lapsistaan.

-Maasaimiehet ei halua kuullakaan pienistä lapsista. "Ota nyt lapsesi ja mene pois!" he sanovat vaimoilleen kun ne synnyttävät. Sitten kun lapset oppivat pesemään vaatteensa ja tekemään ruokansa (noin 10-12-vuotiaina) maaisaimies sanoo vaimolleen "Mene pois, otan nyt lapseni!". 

Mietin onkohan tässä nyt pientä Elizabethin vauhdikkuuslisää, mutta aika pitkälti tämä on totta. Isä vie poikalapsen oppimaan miesten taitoja, esimerkiksi paimentamaan karjaa sillä välin kun tytöt.... niin, tytöt joutuvat isänsä myyminä lapsivaimoiksi. Ja ennen sitä ympärileikatuiksi.

-Tuo on suunnilleen ainoa asia, mitä aviopari keskenään puhuu, Elizabeth jatkaa rempseään tyyliinsä.

-Maasaimiehet ovat jossain tuolla (huitoo kädellä kauas) paimentamassa eläimiään. He kiertelevät pitkiä matkoja ja heillä on paljon vaimoja siellä sun täällä. Sinne vaimojen luo he menevät syömään, pesettämään pyykkejä ja panemaan heitä raskaaksi. Vaimon pitää aina olla valmis tuohon kaikkeen. Vastikkeeksi mies antaa toki ruokaa ja joskus rahaakin. Miehet eivät tiedä naisten tai pikkulasten elämästä mitään eikä heidän mielestään tarvitsekaan. Riittää, että huolto pelaa.

Eipä tarvitse miettiä, miksei avioparit puhu. Ja ymmärrän kokoajan paremmin miksei Elizabeth aio mennä naimisiin. Hän ei halua tuollaista elämää.

-Mies on aina mies. Mistä voin tietää, ettei Johnnykin muuttuisi tuollaiseksi jos hänellä olisi mahdollisuus? En voi ottaa sitä riskiä.

Mutta oikeasti Elizabeth ja Johnny ovat erilainen maasaipariskunta. Johnny opiskelee it-alaa Narokin kaupungissa ja hänellä on siellä pari pientä yritystäkin. Hän soittelee Elizabethille jatkuvasti ja kun hän kuulee, että Elizabeth on palannut kotikyläänsä, tulee hän heti kylään. Niin tälläkin kertaa. Pian hän kyykkii Elizabethin kanssa tulen äärellä ja he tekevät yhdessä ruokaa. Kun katselen heidän touhujaan tuntuu, että Johnny suorastaan jumaloi itsenäistä ja aikaansaavaa tyttöystäväänsä. Hän on todella kiinnostunut parisuhdeasioista ja kyselee minultakin millaista kotiarki on Suomessa. Kaikki nauravat ihmetyksestä kun kerron, että meillä päin asutaan samassa talossa ja miehet ja naiset jakavat taloudellisen ja kotihoidollisen vastuun yhdessä. Johnny pitää Elizabethin tiimiläisen, Monican 1,5-vuotiasta poikalasta sylissä ja söpöttää hänelle jotain. Hieno mies!

Monicalla on mahtavia uutisia. Hän on juuri saanut avioeron. Hänen exä on jo monta vuotta ollut poissa muiden vaimojen luona, käynyt vain silloin tällöin saattamassa Monican raskaaksi eikä edes ole antanut riittävästi rahaa lapsien huoltamiseen. Monica on todella iloinen erostaan, sillä nyt exällä ei ole oikeutta viedän lapsia kun nämä kasvavat.

Puhumme myös seksistä. Ympärileikatut naiset kuten Monica vakavoituvat. Seksi tuntuu hirveältä väkivallalta. 

-Elizabeth tykkää seksistä todella paljon, Monica ihmettelee kauhistuneena.

Elizabet ja minä olemme ainoat ympärileikkaamattomat naiset. Vahvistan Elizabethin kantaa, että seksi ympärileikkaamattomana on erittäin hienoa. Tuntuu pahalta, etteivät nämä muut naiset voi koskaan tietää mistä puhumme.

***

Elizabethin poika Kennedy, Meeri Koutaniemen kuvaamana.

Myöhemmin, pari kuukautta kotiinpaluun jälkeen saan uutisia, että Elizabeth on synnyttänyt poikalapsen. Johnny oli mukana synnytyksessä Narokin sairaalassa. Elizabethin mielestä Johnny on varmasti ainoa maasaimies, joka on kokenut lapsensa syntymän ihmeen. Johnny on ylpeä isä joka söpöttelee lapselleen. Tuntuu mielettömän hienolta!

Ei Johnny muutenkaan ole mikään random perinteinen maasaimies. Kun Elizabeth pakeni noin 10-vuotiaana ympärileikkausta ja pakkoavioliittoa hän lähti yksin pimeään yöhön ilman mitään. Pakenemisesta tiesi vain hänen paras ja luotettavin ystävä, viisi vuotta vanhempi Johnny. "Soita kun pääset riittävän kauas", hän hyvästeli. Elizabeth kulki yksin savannilla monta päivää, kunnes vanha maasainainen löysi hänet ja auttoi häntä. Vanha nainen myös lainasi Elizabethille puhelintaan ja hän soitti. Johnny hyppäsi moottoripyöränsä selkään, etsi Elizabethin ja vei tämän turvakotiin. Johnny on alusta alkaen itsekin vastustanut tyttöjen ympärileikkausta ja suhtautuu Elizabethin työhön erittäin suurella ylpeydellä.

On kyllä mielettömän hienoa olla tukemassa tällaisten ihmisten pyrkimyksiä!! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti