sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Kenian naiset valmiina lähtöön ja Askel-lehden artikkeli uudestaan

Upeaa, kiitos jokaiselle mukana olevalle! Saimme kokoon ensimmäisen palkan Elizabethille ja kumppaneille ja rahaa riittää vielä Bezuneshin ja Tesfayen palkkaankin! Tässä meidän Kenian tiimin esittely:

Elizabeth Nkere (18v), karkasi kotoa pienenä tyttönä välttääkseen silpomisen ja pakkonaittamisen vanhalle ukolle. Hän on siitä lähtien asunut turvakodissa ja on hyvin motivoitunut tekemään työtä auttaakseen maansa tyttöjä ja naisia. Elizabethin biologiset siskot ovat kaikki silvottu ja pakkonaitettu.

Ann Kitamwuas (52v) on isoäiti, joka tuntee traditiot todella hyvin. Olen erittäin iloinen siitä, että näiden naisten joukossa on tällainen vanha rouva, sillä monissa yhteisöissä nimenomaan isoäidit ovat niitä, jotka vahvasti pitävät traditioista kiinni ja saattavat jopa salaa silvotuttaa lapsenlapsensa vanhempien tietämättä. Uskon, että isoäidit kuuntelevat toista isoäitiä ja että isoäidin on helpompaa ylipuhua isoäiti luopumaan perinteestä.

Nashipae Rechael (22v) on koulutettu nainen.

Monicah Silole (20v)  on kouluttautumaton nainen, ilmeisesti myös yksi turvakodin asukkaista sillä hän on pienenä tyttönä joutunut isänsä raiskaamaksi. Monicah haluaa kertoa tarinansa julkisesti, sillä hänen mielestään tällaisia hirveyksiä ei pidä hyväksyä olemalla puhumatta. 

Nämä neljä naista – joista Elizabeth on ainoa, joka on säästynyt ympärileikkaukselta – ovat siis erittäin valmiit rikkomaan maan tabuja ja puhumaan sellaisista asioista, mistä monet naiset ja miehet eivät koskaan ole puhuneet! Naiset asuvat eri kylissä mutta matkustavat yhdessä. Heidän ensimmäinen kohteensa on Mosiron kylä ja he haluaisivat lähetä matkaan jo ensi viikon keskiviikkona. Googlen kuvahaun perusteella löysin joitakin kuvia Mosirosta.

Maasai making chapati at Mosiro in Kenya. Dino Chronicles.
.
Mosiron kylän ensimmäinen varsinainen rakennus, josta tulee koulu ja kirkko. Kuva vuodelta 2013. Libraries of Love.

 . 
Bezuneshilta tuli myös lyhyt viesti, että heillä menee hyvin ja ovat viettäneet pääsiäistä ja ovat suunnittelemassa seuraavaa työmatkaa. Laitan heidän palkan ensi viikolla maksuun. Sain Askel-lehden jutusta paremman version, jos et ole vielä lukenut tätä niin lue ihmeessä, tästä saa todella rohkaisevan ja mielialaa kohottavan vaikutelman! Huomaa myös valokuva, jossa näkyy tukirinkimme lahjoittama ja perilletoimittama läppäri! :)..

tiistai 15. huhtikuuta 2014

Muistatko Kenian tytöt?


Muistatko vielä Kenian tytöt? Meeri Koutaniemen reportaasi jäi tuskin keneltäkään huomaamatta. Jäitkö miettimään mitä voisi tehdä tai miksi kukaan ei tee mitään? No, hyvät uutiset ovat, että kyllä voi tehdä jotain ja nyt tukirinkimme tekeekin, nimittäin Bezuneshin ystävät ry. on aloittamassa valistustoiminnan tukemisen myös Keniassa! Toki monet ihmisoikeusjärjestöt tekevät jo nyt tärkeää anti-FGM -työtä, samoin Keniassa, kuten muissakin afrikan maissa poliittisella tasolla säädetään lakeja FGM:n kitkemiseksi (Keniassa FGM on ollut laitonta vuodesta 2001). On upea asia, että tätä työtä tehdään. Silti niin kauan kun äidit (ja erityisesti isoäidit!) haluavat silvotuttaa tyttölapsensa, mikään laki ei estä heitä tekemästä sitä. Se mitä tarvitaan on asenteenmuutos näissä äideissä ja isoäideissä! Ja sen puoleen kyllä myös miehissä: monet miehet eivät halua leikkaamatonta naista vaimoksi, sillä väärinkäsitykset sellaisen olemuksesta ovat vahvat. Bezuneshin työn myötä olemme saaneet huomata, että tehokkain asennemuutos tapahtuu kulttuurista sisältä käsin, ihmiseltä ihmiselle. Nyt voin ilokseni kertoa: olen löytänyt Keniasta ihmisiä, jotka ovat valmiit käärimään hihansa aloittaakseen asennemuutostyöskentelyn omiensa parissa!


Elizabeth Nkere on rohkea nuori nainen, vasta 18-vuotias. Pienenä tyttönä hän karkasi kotikylästään juuri ennen ympärileikkausta, jota olisi seurannut vielä pakkonaittaminen vahnhalle ukolle. Hän on sittemmin asunut kaltaisilleen lapsille perustetussa turvakodissa ja voinut käydä kouluakin Meeri Koutaniemen tukemana. Nyt hän on siinä iässä, että ei voi enää asua turvakodissa (se on tarkoitettu alaikäisille) ja on erittäin motivoitunut aloittamaan työskentelyn kenialaisten tyttöjen auttamiseksi. Voit tutustua häneen Meeri Koutaniemen haastattelun kautta: www.apu.fi/artikkeli/leikelty-lapsuus
.
Elizabeth on myös hyvin motivoitunut aloittamaan työskentelyn mahdollisimman pian, sillä pian on kesä ja silpomissesonki alkamassa. Kysyin häneltä mikä hänen mielestään on paras tapa toimia ja mitä hän odottaa työltä ja hän vastasi:

Hi Henrica! I am very happy about your message and I really appreciate it. I am ready to do the work. I have attended many lectures about FGM so I know many ways to approaching people there in villages. First, I cannot work alone, but I will be working together with other people. We will be visiting village to village. There is some material we can use when teaching. We will teach using our language to make them understand that FGM is bad. For example I will tell them about one girl from my village who died in FGM. For travelling we need vehicle and we will take photos for you to see. Many villages have viginias made of wood that is used for teaching and we can use them. We will teach leaders of the village and also young girls, women and grandmothers will attended the meetings.

We want to work full time, and that means we will visit ten villages per month, then those interior villages we will visit twice. Villages are so far that we need to use a vehicle. We need to start this work this month and I know many villages to go and I am close to some government leaders like chiefs and church leaders.

We need 40,000 ksh (noin 330 euroa) in one month. That sum is for two people, but we are four. I will ask the other persons to contact you and tell more about themselves.

                         -Elizabeth


Olen todella iloinen, että Elizabeth on näin innokas ja omaa näin paljon kunnianhimoa. Jo se, että he menevät paikan päälle ja avaavat suunsa aiheesta on kova juttu! FGM on erityisesti masaiden (heimo, johon Elizabethkin kuuluu ja josta Meerin reportaasikin on)  keskuudessa niin itsestäänselvä asia, ettei sitä olla osattu kyseenalaistaakaan. Kuukausipalkkapyyntönsä 165€/kk/hlö on meidän mittapuussa varsin vaatimaton summa ja helppo toteuttaa! Asennemuutostyö on raskasta ja nuorille naishenkilöille haastavaa, siksi mielestäni on erittäin hyvä, että heitä on useampia. Etenkin kun heillä on into tavoittaa noin paljon kyliä. Joten kunhan saan "cv:t" noilta muiltakin henkilöiltä, niin mielestäni voimme pyrkiä siihen, että maksaisimme heille kaikille kk-palkkaa. Se tekisi silloin 660e/kk. Varsin realistiselta tuntuva summa edelleen.

...mutta... Tuomasmessun kolehtisumma ei ole vielä tullut tilille, eli aika pienissä rahoissa ollaan tällä hetkellä, ottaen huomioon, että ensi kuussa on Bezuneshin ja Tesfayen palkkapäivä. Toki odotan vielä Elizabethin ystävien yhteydenottoa ja myöskin heidän täytyy ensin saada pankkitili avattua, mutta parempi aloittaa varainkeruu ajoissa, että meillä on jotakin sitten kun sen aika on. Suurkiitos jokaiselle, joka pystyy avustamaan pienillä tai isommilla summilla! Ja tottakai kiitos ihan jokaiselle joka on hengessä mukana, vaikkei olisikaan mahdollisuutta tukea materiaalisesti! Tilitiedot löytyvät tämän sivun oikeasta yläreunasta.

.

lauantai 12. huhtikuuta 2014

Raportti Zamasta sekä Askel-lehden uusin artikkeli

Sain juuri teille luettavaksi Bezuneshin ja Tesfayen upean ja rohkaisevan raportin Zaman matkastaan. Bezunesh ja Tesfaye käyttävät tehokasta pedagogiikkaa, jossa opetuksensa päätteeksi he laittavat ihmiset pohtimaan opetuksensa aiheita ryhmissä. Tällöin kuulijat eivät voi sivuuttaa oppimiaan asiaoita, vaan joutuvat muokkaamaan itselleen oman mielipiteen. Raportin lopussa on tiivistelmä heidän opetuksestaan. Ja sellaisen pläjäyksen jälkeen mielipiteen muokkaus ei ole enää lainkaan vaikeaa! Opetus on todella suoraa, ja siinä puhutaan asioista, joista enin osa leikatuista naisista eivät ole koskaan uskaltaneet kertoa kenellekään, ja josta miehet eivät edellä mainitusta syystä tiedä mitään.

Myöskin Askel-lehden artikkelista saa kuvan siitä, kuinka valtavan voimallista ja tehokasta opetuksensa on, laitan sen vielä tämän postauksen päätteeksi. Artikkeli on todella WOW!!! Siis tunteita ja toivoa herättävä, kannattaa todellakin lukea! Myöskin artikkelin kautta saa vähän toisenlaisen näkökulman Bezuneshin ja Tesfayen työhön kuin raporteistaan. Hehän eivät raportoi ihmisten tunteista ja tunnelmista, mutta artikkelissa ne tulevat hyvin vahvasti esiin. Tässä tämä Bezuneshin ja Tesfayen upea raportti kuitenkin ensin (suluissa olevat suomenkieliset kommentit ovat Henrican):

The forth work report concerning FGM

Topic: The Harmful Effects of FGM


As we informed to you before we have been teaching this time in Zama congregation in Kambata people among in a christian community for three days. Our teaching focused on the harmful effects of FGM. Following groups were participating:


* Congregant Leaders
* Women Leaders
* Youth Groups
* Sunday school Teachers
*Prayer Group facilters
* Diacons Group
* One cutter women and some participants from congregation members. They are married and unmarried, circumcised and uncircumcised both female and male.

The following picture is shows the learners.

Zaman kyläläisiä, oikealla Bezunesh poikansa sylissään sekä Tesfaye.
.
Our preparation is not only training but it includes preparing coffee with bread and we gave some present for the cutter women (ympärileikkaaja kärsii tulojen menetyksestä lopetettuaan toimintansa, joten hieno ele tukea häntä päätöksessään). The teaching time was not conducted only by ourselves but it had also a group discussion and presentation for all learners in three groups.

First group.
.
The first group is rising different questions and discussing about the harmful practice of FGM. Finally they accept to teach the other and to stop this kind of cultural bad action.

Second group.
.
This second group is raising theological questions, like why the bible is silent about FGM and what is our biblical answer to other christians about this? So for future time they said thay want more awareness and scriptural evidence (tarkoittaa Raamattuun perustuvaa näyttöä) about the harmfulness of FGM.

Third group.
 .
This last group said they will start to stop any kind of bad cultural practice in our home.


Our teaching about harmfulness of FGM we brought as the following:

Depending on the types of the procedure of FGM all or most of female sexual organ’s external parts are removed in the process of mutilation. As a result it causes immediate and long term health complications on the health of the circumcised female. The immediate complications are that could happen within ten days of the operation. Its severity depends on the expertise of the operator and the environment where the operation takes place. Some of them are severing pain and marital fidelity.

The long term consequences include urinary and reproductive tract infection, caused by obstructed flow of urine and menstrual blood, various forms of scarring and infertility. The first episode of sexual intercourse will often be extremely painful for excised women in needing to open the labia majora and to allow their partner access to the vagina. It may cause the second cut sometimes performed by the partner with a knife and can cause other complications. As a result vulva lacks its function.

So as we taught our learners the two kinds of these harmful effects of FGM are a continuously problem of women in their lives every time. So that, we ask them three questions and they discussed these three questions.  

The first question is: what are the reasons to practice FGM in the lives of women through culture and religion? Some group members said that Kambata people practiced this traditional practice by saying some unbiblical points. For example,

-to prepare adulthood and marriage ,
-to reduce wife’s sexual desires in order to indemnify her faithfulness to her husband in their marriage relation,
-to prevent problems of labor and delivery,
-to conform traditional requirements,
-for cleanness,
-beautifulness after the removal of the clitoris.

In general, the traditionalist excises women because their forefathers and ancestors did it. For the benefit of religion there is no any reasons to practice FGM, as also someone said among church leaders. When we taught them we made the group into three and they discussed on the same question and brings new questions, for example: why is Bible silent about female circumcision? To answer this question we gave the appointment for them to give the evidence within biblical reference.

Our other question was: what is the attitude of the church on this harmful traditional practice of FGM? They said that before church participated within this practice when the girls was circumcised by preparing spiritual programs. But after this understanding the church stands against this harmful traditional practice among christian community.

The third question was: what is your opinion as christian female and male? They said that as christians we stand to teach our family, in Sunday school, in Bible study group, in prayer group, in women group and for the whole congregation members this new teaching.


Also this time we could interview and teach one cutter women.

.
Her name is Zrare. She was potter maker in her ethnic group. Also she was a cutter of women for a long time. When we interview we asked why you do this practice? As she said that FGM was one kind of professional work, a way of business and money. We asked if she is still practicing this harmful traditional practice of FGM. She responded that now she stopped this practice because she received Jesus Christ as saver and also because her children are against this kind of work and also she fears the governmental law. So that, she said she cannot do this kind of harmful traditional practice of FGM anymore.

We wish all best those who read this work report in Finland!

                     -Bezunesh and Tesfaye


Ja sitten vielä Askel. Askeleella on menossa juhlakeräys Suomen Lähetysseuran tueksi, joka haluaa entistä enemmän panostaa anti-FGM-työhön. Se on todella upea asia! Kokonaisuudesta voi kuitenkin saada sen kuvan, että Bezunesh työskentelisi Suomen Lähetysseuran tukemana, mutta näin ei suinkaan ole, vaan Bezunesh työskentelee yksinomaan meidän tuella. Kuitenkin valtavan upea asia, että Suomen Lähetysseura haluaa tehdä anti-FGM-työtä, sillä työmaata on enemmän kuin kukaan meistä uskaltaisi ajatellakaan!

Ilahduttava huomio, että Tesfaye pitelee käsissään meidän, siis tukiringin lahjoittamaa tietokonetta! Kone siis toimii ja tekee tehtävänsä!torstai 3. huhtikuuta 2014

Kuulumisia: Zama Makhen työn alla

Saimme lyhyet kuulumiset Bezuneshilta, tehokasta opetustyötä ja jälleen paljon erilaisia kuulijoita, joukossa ympärileikkaajakin. Tarkempaa raporttia tulossa myöhemmin. 

Dear how are you with your spiritual life your family and your work? We are very fine. Last week we thought in Zama Makhen Yeses congregation for different kind of people, like Church leaders, male and female youth groups, women and a cutter. We will try to send our work report next week. God bless you and all our partners in Finland.   -Bezunesh

Sain juuri myös kuulla, että uusimmassa Askel-lehdessä on artikkeli Bezuneshin työstä, mahtavaa työtä Sari Lehtelä! Skannaan senkin jutun tänne blogiin kunhan löydän lehden ensin :) Kannessa ainakin – jonka kuva löytyi netistä – on maininta Etiopian työstä! Upeaa, että tämä työ on esillä!


tiistai 1. huhtikuuta 2014

Bezuneshin haastattelu Ilonassa

Upeaa, sain eräältä tukirinkiläiseltä Ilonan jutun skannattuna, kiitos paljon! Bezunehsin haastattelu on koskettava ja suorapuheinen. Itse olisin kuitenkin odottanut, että Bezuneshin työstä ja tukiringistä olisi mainittu hieman enemmän, mutta hyvä tämäkin!

Ensin kuitenkin vähän kuulumisia :) Tuomasyhteisö, joka järjestää Tuomasmessuja valitsi Bezuneshin ystävät ry:n kolehtikohteeksi, mikä on erittäin ilahduttava asia! Erityiskiitos Marjaana Pitkäpaasille aktiivisesta toimimisesta!

LISÄYS: Tarkennuksena tuohon kolehtiasiaan, että kolehti Bezuneshin ystävät ry:lle kerättiin siin vain yhden tuomasmessun aikana, eli ei jatkuvasti tai säännöllisesti. Tuomasyhteisön keräämän avustuksen suuruus ei myöskään ole vielä meillä tiedossa.

Mainitsin aiemmin ajatuksesta laajentaa toimintaa Keniaan ja nyt Meerin kautta sain yhteystiedot eräälle kenialaiselle naiselle, Elisabethille. Meeri on haastatellut häntä aikaisemmin Apu-lehteen, ja haastattelun perusteella Elisabeth vaikuttaisi olevan mitä sopivin henkilö toimimaan asian puolesta. Olen laittanut Elisabethille viestiä ja tällä hetkellä odotan hänen vastausta.

Elisabet osoitti rohkeutensa jo pienenä tyttönä kun karkasi kotikylästään välttääkseen ympärileikkauksen ja lapsivaimoksi joutumisen. Hän olisi hyvä elävä esimerkki siitä, että ihmisten ennakkouulot leikkaamattomista naisista ovat pahasti pielessä. Hän olisi varmaankin myös hyvin motivoitunut tekemään töitä, jottei joudu palaamaan entiseen elämään kotikyläänsä, missä häntä odottaa pakkosilpominen. Lue koskettava artikkeli täältä: http://www.apu.fi/artikkeli/leikelty-lapsuus

Meerin kuva Elisabethistä (vas) ja hänen ystävästään.


.
.
Tässä tämä mainitsemani Ilonan 25.1.2014 julkaisema artikkeli: